Te invit să citești un articol în premieră. E pentru prima oară când prezint public, cum se transformă prin editare, o serie de fotografii din portofoliul meu. O informație ținută de mine aproape secretă până azi. Zic aproape pentru că am mai prezentat acest before and after doar participanții la cursurile mele de fotografie.
Azi, episodul 1
De ce episod și de ce serie de fotografii? Pentru că în săptămânile care vor urma, voi reveni cu încă 4 articole pe aceeași temă.
Ca să nu scapi vreunul, nu uita să te aboneazi la newsletter-ul meu de la finalul articolului.
Cum stă treaba cu editarea?
Poate ai vazut deja fotografii de ale mele publicate aici pe site, pe Facebook sau Instagram .
Trebuie să recunosc faptul că nici una nu e „trântită” în online, așa direct din camera foto. Însă crede-mă că fără fotografiere corectă, editarea ar fi inutilă.
Sunt întrebat mereu de clienții mei dacă fotografiile pe care le vor primi, vor fi editate. Cu această ocazie voi încerca să explic.
În momentul în care am importat o fotografie în editorul de imagine și am mișcat doua-trei glisoare pentru a lumina sau a întuneca imaginea, am facut deja o editare. Și care cu siguranță nu va influența semnificativ mesajul fotografiei, dacă din punct de vedere al compoziției e un eșec.
Răspunsul meu: Da fotografiile mele sunt editate de fiecare dată, în măsura în care consider că le pot adauga plus valoare.
Cum funcționează?
Iți voi prezenta tranziția before and after sub formă de slideshow-uri care rulează de la sine.
Astfel vei putea să savurezi rezultatul editărilor fără să intervi.
Si pentru ca tu să te să te bucuri de cea mai bună experiență vizuală, am suprapus peste fotografii instrumente interactive.
În fiecare galerie vei întâlni:
- buton Play [wp-svg-icons icon=”play-2″ wrap=”i”] & Pause [wp-svg-icons icon=”pause” wrap=”i”] (stanga jos)
- săgeți în stânga și dreapta imaginii (dacă vrei să faci tranziția manual )
1. Fluturele
Fotografia pe care ai văzut-o la începutul articolului. O abordare de tip macro-fotografie, relativ ușor de realizat. Ai nevoie de răbdare, obiectiv foto potrivit și logic…fluture. La partea de editare ( folosesc Adobe Lightroom ) am umblat la contrast, luminozitate, saturație, claritate, cateva chestii de genul. Editări basic le numesc obligatorii.
Puțină filozofie
Că vrei sau nu, fiecare fotografie care iți apare în câmpul vizual îți transmite un mesaj. Că te atinge sau nu, asta-i altă discuție.
Cred că ești de acord cu mine ca magnificele scene din filmul Avatar cu al său Pandora World, sunt rezultatul îmbinării creative a realului cu virtualul.
Sunt convins că știi că în filmul Titanic s-au folosit pentru filmări, machete la scara redusă.
În ambele cazuri, trucajele și prelucrarea digitală au avut un rol definitoriu dar totuși filmele au avut un succes imens.
Însă întregul pachet de softuri și tehnologie folosite, ar fi fost inutile fără „motorul” care să le pună în valoare. Pentru că dincolo de miile de efectele speciale, regizorul James Cameron a avut VIZIUNEA.
Pentru că viziunea ne face unici. Și creațiile noastre devin la fel.
Păi și atunci în fotografie de ce ar fi altfel.
Să nu mă înțelegi greșit.
Nu sunt adeptul montajelor unde 80% din fotografie e realizată din bucăți. Acolo discutăm de vizualuri grafice sau publicitare. Însă eu îți scriu aici despre fotografia acestor vremuri.
2. Castelul Corvinilor
Locul din care am fotografiat castelul și obiectivul foto pe care îl aveam la mine, nu mi-au dat prea mult libertate de mișcare.
Pe lânga editările basic, am folosit tehnici de îndreptare ale perspectivelor și editare selectivă pe zone din imagine. La final am redimensionat imaginea.
Cred că ești puțin surprins de rezultat. Dacă ți-am făcut poftă, citește mai departe.
3. Piața Unirii
În Timșioara. Am profitat de magia unei nopți de vară, imediat după o ploaie strașnică.
Editare basic + editare selectivă pentru îndepărtarea unor reflexii.
4. Ceva de nuntă
Am făcut fotografia de mai jos la workshopul de fotografie de nuntă pe care l-am susținut în Timișoara, în luna mai 2017.
Editare basic + editare selectivă pe zone de imagine, pentru evidențierea structurilor arhitecturale precum și eliminarea textului de pe clădire.
Poate te întrebi…
Fotografiez cu DSLR Full Frame Nikon D 800 și obiective din gama premium, nu foarte multe dar exact ce trebuie.
Apoi „distilez” fotografiile prin Adobe Lightroom + Adobe Photoshop.
Nu uita
După cum iți spuneam la început, voi reveni cu încă 4 articole pe aceeași temă.
Abonează-te la newsletter-ul meu de la finalul articolului și te voi ține la curent.
Aș vrea să știi…
… că îmi place să împărtășesc cu multă bucurie experiența mea profesională.
Dacă te identifici cu modul meu de a privi lucrurile și vrei să faci și tu fotografii la fel, te invit la cursurile mele de fotografie,
atât pentru începători căt și pentru avansați. Află mai multe aici
Îți mulțumesc că ai citit articolul meu. Sper că te-a inspirat. Mi-ar face mare plăcere să știu părerea ta.
Scrie-mi mai jos în câmpurile pentru de comentarii.
O poți face ușor în zona Facebook comments sau poți publica comentariul tău în al doilea formular, (cu autentificare nume și email, dacă nu ai cont de Fb).
Iți voi raspunde în cel mai scurt timp!
DACĂ ȚI-A PLĂCUT…
…distribuie și prietenilor pasionați de fotografie.
Îți doresc o zi de foto-poveste!
Alex STAI APROAPE! Nu iti voi trimite Spam niciodata. Datele tale sunt în siguranță. Despre drepturile tale privind Prelucrarea datelor personale aici
Abonează-te la Newsletter-ul meu cu adresa ta de email și vei afla informații proaspete despre fotografie creativă, cursurile foto si workshop-urile tematice pe care le organizez. Te vei putea dezabona oricând la fel de simplu.