Si nu…nu sunt bucatar si nici nu ma pricep la gatit. Dar iaca mai frig si eu din cand in cand cate-o leguma. Si fac fotografie culinara.
Si pentru ca ador sa privesc cum intra lumina diminetilor in incaperile din casa (aici bucataria din dotare), iar pentru ca mintea mea-i setata pe poze, poze si iar poze, am luat DSLR-ul din geanta si a am tras cateva cadre in timp ce preparam o chestie la tigaie.
Multi imi spun ca-i analogic, din aceala vechi cu film negativ.
Un Nikon vintage look, super simpatic si de nadejede. Full frame pentru cunoscatori.
Nimic special, chestii luate la repezeala din frigider. Ca sunt la dieta ever.
Am aruncat deasupra si doua oua pentru cromatica sporita si aport de proteine pentru organism
Fotografia cu versiunea finala, aia de am intins-o in farfurie, e la secret. Adica mai bine spus nu-i deloc. Foamea mi-a ordonat sa inlocuiesc aparatul foto cu furculita. Asa ca mai departe te las pe tine sa iti imaginezi platingul meu fara pretentii.
Fotografiile de mai sus, nu se ridica nici pe departe la pretentiile mele de fotografie culinara business level. Pentru ca nu mi-am propus sa transform cele 10 minute alocate cu pozatul tigaii, in lucrare de doctorat in fotografie gastronomica.
Dar chiar si asa, eu le-as publica cu incredere pe Facebook sau Instagram, daca as vrea sa imi cresc notorietatea in Social Media in cazul in care as avea un blog culinar.
Argumentele mele:
Umaresc diverse pagini cu profil gastronomic pe Facebook si Instagram si nu pricep o treaba. Constat cu surprindere ca majoritatea fotografiilor publicate sunt fara poveste, sunt fara vlaga cromatica, intunecate sau in culori nasoale si astfel privitorului nu i se va activa pofta de a le gusta.
Pare ciudat sa vezi ca dupa ce investitorul indrogostit de afacere lui culinara, a bagat vreo cateva zeci de mii sau chiar sute de mii de euro in treaba asta, se poticneste tocmai cand vine vorba de propria imagine.Si aici ma refer mai ales la segmentul de business-uri medii si micii din gama restaurante, cofetarii, patiserii, carmangerii aflate in faza de start up sau chiar cu niscai vechime in piata.
Probabil ca din graba, din lipsa unei infrastructuri tehnice propri sau cel mai posibil din lipsa bugetelor alocate sesiunilor foto profesioniste, ( nici nu prea mai conteaza) imaginea afacerii ajunge sa sufere.
Am observat ca motivul principal pentru care multi proprietari de afaceri gastronomice nu detin un portofoliu cu fotografie culinara cat de cat acceptabil, este faptul ca nu resusesc sa isi sincronizeze activitatea profesionala cu angajarea unui fotograf profesionist.
Adesea acestia isi propun fotografierea produselor chiar in ziua livrarii catre clientii. Si aici apare marele blocaj:
Un fotograf profesionist nu au de unde scoate ad hoc, au de fotografiat rapid 2-3 farfurii cu preparate, vreun tort sau ceva platouri cu diverse mezeluri si atunci cel mai la indemana e smartphone-ul din dotare. Care desigur nu va face fata unor minime cerinte de business. Indiferent de super magapixelii foto-telefonului.
Aceste fotografii facute in graba, nu vor fi cu nimic mai deosebite fata cele cateva milioane publicate zilnic pe Facebook ori Instagram de toti cei care servesc pranzul la bistroul preferat.
Din pacate publicarea de fotografii de nivel amatoricesc va duce treptat la pierderi semnificative in multe planuri. Posibilii clienti vor asocia in subconstient, calitatea indoielnica a fotografiei cu gustul preparatului pe care il vor considera la fel. Desi preparatul s-ar putea sa fie delicios.
Instinctiv acestia se vor indrepta spre afacerile culinare pentru care imaginea conteaza si astfel treptat frustrarea investitorului isi va face simtita prezenta.
Stiu sigur ca mai intai mancam cu ochii. Iar cand vine vorba de promovat produse in Social Media stiu ca imaginea conteaza.
Fotografia cu aceasta crema de ricotta cu capsuni, este un proiect culinar home made realizat de prietena mea. Dar pentru ca mi-am propus sa evidentiez gustul super racoritor al produsului am creat foto-povestea asa cum se cuvine.
Dupa cum probabil vezi, nimic nu e intamplator in aceasta fotografie culinara. Fiecare element de decor a fost ales cu atentie pentru detaliu, capsunile asezate deasupra ca si cum ai pune un nou nascut in cada pentru baita, frunzulitele de menta sunt fixate cu penseta iar lumina are si ea povestea ei.
Daca te regasesti in cele scrise mai sus, ai un business gastronomic, ai pus suflet si ai investit cu curaj o mica avere in afacerea ta, publica constant in Social Media fotografii culinare macar de nivelul tehnic al celor facute de mine cu tigaia de azi. Vei vedea astfel ca in scurt timp notorietatea afacerii tale va creste de la o zi la alta. Vei avea expunere in Social Media si te vei face remarcat.
Fotografii pe care le poti face chiar tu, fara sa angajezi neaparat un fotograf profesionist. Daca te intrebi „Cum?” raspunsul e mai jos.
Inscrie-te la cursul foto destinat incepatorilor, pe care eu il organizez de peste 11 ani in Romania. In doar doua zile, vei invata sa faci constant, fotografii in mod logic, creativ si controlat la fel cum fac si eu.
CURS FOTO CU DSLR & MIRRORLESS
Daca nu ai inca aparat foto te voi ajuta sa iti cumperi unul perfect pentru afacerea ta. Recomandarile le vei primi GRATIS.
Care a absolvit cursul foto destinat incepatorilor, organizat de de mine in Timisoara in septembrie 2017. Si care s-a inscris la curs avand zero cunostinte in domeniu. Astazi realizeaza singura fotografii super faine pentru blogul sau culinar.
Mai jos, doua print screen-uri care cred ca vorbesc de la sine.
… ca daca ai citit pana aici ti-a placut articolul meu. Acum nu stiu cat esti de pasionat de fotografie creativa sau cat esti de implicat in business-uri culinare. Dar poate ai prieteni carora articolul meu le-ar fi util. Spune-le si lor.
Iti multumesc!
Alex
care respira fotografie ca-i cu parfum de magie…
STAI APROAPE!
Abonează-te la Newsletter-ul meu cu adresa ta de email și vei afla informații proaspete despre fotografie creativă, cursurile foto si workshop-urile tematice pe care le organizez. Te vei putea dezabona oricând la fel de simplu.
Nu iti voi trimite Spam niciodata. Datele tale sunt în siguranță. Despre drepturile tale privind Prelucrarea datelor personale aici
When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people, changed who can see it or it's been
Pentru cunoscători sau pasionați de pozat:
Nikon D800, Obiectiv: 85 mm/ 1:1.4 D
1/125 sec. f/5.6 ISO 800
Atunci când natura pictează și eu tocmai am trecut pe acolo.☺️ #alexandrubialis #fotografiecreativa #cursurfotoonline
Am mai descoperit un mic far (maritim) la noi in zona lacului Neusiedl. #alexandrubialis #fotografiecreativa #cursurifotoonline ‼️ Si acum partea pentru cunoscatori sau pasionati: 📷
Pentru cunoscatori: 📷 Nikon Z6 ii Ob. 24-120 mm cu FTZ 2 + convertor 1.4 x TELEPLUS PRO 300 Kenko N-AFd Setup: 1/800 sec. f/7.1
Norul sau muntele? Ma intreb acum la momentul postarii: oare ce exact am vrut sa pozez?🤪🤔 #alexandrubialis #fotografiecreativa #croatia #krk #landscapephotography
Poza de grup la nuntă! De data asta doar florile. Din cauza la căldura extremă, s-au montat in peisaj "ventilatoare"😊 #alexandrubialis #fotografiecreativa #cursurifotoonlinelive